Neler Yeni
3D Topluluğu

Üye olmak için hemenücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Retraction (Geri Çekme) Ayarları Nelerdir ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

AtakanArslan

Administrator
Yönetici
3D baskıda geri çekme (retraction), filamentin gereksiz malzeme damlamasını önlemek ve baskı kalitesini artırmak için kullanılan bir yöntemdir. Kaliteli baskılar elde etmek ve modelin dış yüzeyinde malzeme birikintileri veya aynı anda basılan parçalar arasında iplikçikler oluşmasını engellemek için önemlidir.

Retraction-test.jpg
(Kaynak: Nardis - Thingiverse)

Uzaklık​

Genellikle, çekme mesafesini artırmak sicimlenmeyi azaltacaktır.Çekme mesafesi, çekme her gerçekleştiğinde ekstrüder tarafından geri çekilen filamentin uzunluğudur. Bu mesafe ne kadar uzun olursa, bir çekmenin alacağı süre o kadar uzun olur ve sicimlenme yaşama olasılığınız o kadar azalır.

Ancak, çekme bu kadar basit olsaydı, herkes yüksek bir çekme değeri kullanırdı, fakat bu her zaman iyi bir fikir değildir. Değeri çok fazla artırırsanız, filament çok fazla geri çekilebilir ve sıcak uçta veya nozülde tıkanmaya neden olabilir.

Tipik bir çekme mesafesi 2 ila 7 mm arasında değişir, ancak bu değer ekstrüder konfigürasyonunuza (doğrudan veya Bowden), sıcak ucunuza ve diğer faktörlere bağlıdır; mükemmel bir değer yoktur. Bowden kurulumunuz varsa, daha uzun bir mesafeye ihtiyaç duyulacaktır. Bu, tüpün ne kadar uzun olduğuna bağlı olarak 15 mm'ye kadar çıkabilir. Doğrudan ekstrüzyon kurulumu bu kadar uzun bir çekmeye ihtiyaç duymaz – 0.5-2.0 mm civarında bir mesafe, filamente bağlı olarak işe yarayacaktır.

Çekme mesafesini ayarlamak istiyorsanız, tıkanıklık veya diğer sorunlar olmadan sicimlenmeyi ortadan kaldırana kadar varsayılanı 0.5 veya 1 mm artışlarla ayarlamaya başlayabilir veya daha yoğun bir yaklaşım deneyebilirsiniz.

usually-increasing-the-retractio.jpg
(Kaynak: Robb0t - Reddit)

Hız

Çekme hızı, çekmenin ne kadar hızlı gerçekleştirildiğini belirleyen diğer önemli çekme ayarıdır. Bu ayar, baskı süresini ve çekmenin sicimlenmeyi ortadan kaldırmadaki etkinliğini etkileyebileceği için çok önemlidir.

Örneğin, aynı çekme mesafesini koruyarak çekme hızınızı yarıya indirmek sicimlenme sorunlarınızı sadece kötüleştirebilir. Bunun nedeni, çok yavaş bir hızın nozülden fazla malzemenin çıkmasını engellemek için yeterince hızlı basıncı hafifletmeyeceğidir. Bir diğer taraftan, çok yüksek bir hız, sıcak uçta filament kırılması dahil bir dizi soruna neden olabilir - ve yine de sicimlenme yaşayabilirsiniz.

Bowden ekstrüzyon kurulumları için bazı üreticiler daha yüksek hızlar paylaşmış ve doğrudan ekstrüzyon kurulumu kullananlar biraz daha düşük hızlardan bahsetmişlerdir, ancak tercih ettiğiniz filament de en iyi sonucu elde etmeniz için rakamları etkileyecektir.

İdeal olarak, sicimlenmeyi ve baskı süresini azaltmak için en hızlı işlevsel hızı kullanmak istersiniz. Referans olarak, dilimleyicinizin varsayılan çekme hızı muhtemelen 30 ve 60 mm/s arasında olacaktır. Bu değer yazıcınız için işe yaramıyorsa, hızı 10 veya 15 mm/s'ye düşürmeyi ve hızı 5 mm/s artışlarla yükseltmeyi deneyin. Her aralıkta test modelini basarak sorun iyileşene kadar devam edin.


Minimum Seyahat Mesafesi


İki çekme hareketi birbirine yakın gerçekleştiğinde, filament kısa bir süre içinde geri çekilir, ekstrüde edilir, tekrar geri çekilir ve tekrar ekstrüde edilir. Bu sürekli filament hareketi ters yönlenmesi, nozül tıkanıklığı riskini artırır ve işte burada minimum seyahat mesafesi ayarı devreye girer.

Minimum seyahat mesafesi, belirli bir alanda çekme işleminin ne sıklıkla gerçekleştiğini kontrol eder. Bu, nozülün yeniden çekme yapmadan önce belirli bir mesafe hareket etmesi gerektiği anlamına gelir.

Daha büyük minimum mesafe, çekmelerin gerçekleşmesini engelleyerek sicimlenme olasılığını artırırken, nozül tıkanıklığı şansını azaltır. Bu ayar, bir saç fırçası gibi birçok yakın ancak ayrı konumlarda çekmelerin gerçekleşebileceği bir model basıyorsanız özellikle faydalıdır. Minimum seyahat mesafesi genellikle 1-2 mm'dir, ancak sorun yaşıyorsanız bu değeri 1 mm artırımlarla ayarlamalısınız.


Geri çekme işlemi, 3D baskı sırasında ekstrüderin hareketleri ve yer değiştirmeleri sırasında malzeme damlamasını önlemek için filamentin geri çekilme hareketidir. Özet olarak geri çekme için ayarlanabilecek parametreler şunlardır:

  1. Geri Çekme Mesafesi: Geri çekme işlemi sırasında geri çekilen malzemenin uzunluğudur. Bu, kullanılan malzeme türüne, ekstrüzyon sistemine (Doğrudan veya Bowden) ve HotEnd türüne bağlı olarak değişir. Esnek malzemeler için, özellikle TPE tipi için, filamentin ekstrüder pinyonunda kıvrılmasını önlemek için geri çekme devre dışı bırakılmalıdır.
  2. Geri Çekme Hızı: Ekstrüder motorunun filamenti geri çekme hızıdır. Yüksek hızlar kullanılıyorsa (70mm/s'den fazla) bu parametre ile dikkatli olunmalıdır, çünkü filamenti işlenemez hale getirecek şekilde işaretleyebilir.
  3. Minimum Deplasman: Geri çekmenin gerçekleşmesini istediğiniz minimum uzunluktur.
  4. Kombine Etkinleştirme: Bu parametre etkinleştirildiğinde, geri çekme işlemi gerçekleştirilirken, HotEnd'in deliklerin üzerinden hareket etmesi engellenir. Bu sayede parçaların iç kısımlarından görünen yüzeylerde malzeme kalıntılarından kaçınılır.
  5. Z Ekseni Yükseltilmesi (Lift z): Geri çekme gerçekleşirken, HotEnd belirtilen mesafe boyunca z ekseni üzerinde hareket eder. Bu yükseltme, özellikle birçok detayı olan ve küçük, detaylı alanları bulunan parçalar yapılırken, o bölgede malzeme izleri bırakmamak için gereklidir. Bu parametreyi kullanmanız gerekiyorsa, katman yüksekliği ile aynı mesafeyi kullanmanız önerilir.
Bu parametrelerin uygun ayarlanması, 3D yazıcınız için ideal geri çekmeyi sağlar ve baskı kalitesini artırır.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Geri
Üst